Diez vai atradīsies cilvēks, kurš audzis un mācījies padomju lauikos, bet neatceras šos mutē kūstošos piena cepumus jeb koržikus, kas bija nopērkami skolas bufetē vai citviet.
Šā kāruma garša man palikusi spilgtā atmiņā – kādreiz es domāju, ka pasaulē nav nekā gardāka.
Šis vienkārši pagatavojamais konditorejas izstrādājums vienmēr atsauc atmiņā manu bezrūpīgo bērnību. Bieži tiekos ar skolas draudzeni un abas vienmēr ar mīlestību atceramies, kā garā starpbrīža laikā skrējām uz skolas kafejnīcu pirkt koržikus, kas tolaik maksāja nieka 8 kapeikas gabalā.
Iesaku pagatavot šo gardumu tiem, kas nav dzīvojuši padomju laikos un neko nezina par koržikiem. Piebildīšu, ka mums, PSRS laika bērniem, iespējams, šķita, ka šie cepumi ir tik gardi tāpēc, ka visas sastāvdaļas tajā laikā bija dabīgas.
Piena cepumu recepte:
Maigu, drupanu koržiku recepte ir ļoti vienkārša; to var pagatavot jebkura saimniece.
Sastāvdaļas:
2 olas;
200 grami granulēta cukura;
100 mililitri piena;
100 grami margarīna;
1 tējkarote cepamā pulvera (var aizstāt ar cepamo sodu);
1 paciņa vanilīna;
400-500 grami miltu;
Šķipsniņa sāls.
Šķir otru lapu, lai redzētu pagatavošanas gaitu!
Tevi noteikti interesēs
- Meteorologs Toms Bricis maina līdzšinējās prognozes par laika apstākļiem svētku nedēļā: atklāj, cik zemu noslīdēs temperatūra
- “Šie salāti ir pārāk lēti mums” vīra māsa Ingrīda komentēja manu cienastu, nezinot, kura dāvana ir zem eglītes…
- Kad gribas kaut ko vieglu, bet īpaši gardu, ņemu vistas fileju un jau pēc 10 minūtēm ceļu galdā svinīgu Jaungada uzkodu, kas garšo visiem
- Nevajag ne cukuru, ne ūdeni: manas vecmāmiņas skābētu kāpostu recepte, kas izturējusi laika pārbaudi
- Veterinārārsti brīdina: populārajā raidījumā “Ķepa uz sirds” izskanējusi informācija, kas nav patiesa
- Braucot pie vecākiem uz laukiem pielikām pilnus maisus ar cienastiem, bet māte mūs cienāja tikai ar kartupeļiem un salātiem – visu atvesto noslēpa











